Νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως την κρατούσα θεωρία για τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων.
Αν το βάδισμα στα δύο πόδια αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπου η εμφάνιση της ομιλίας αποτέλεσε ένα επίσης μεγάλο ορόσημο που επιτάχυνε τα μέγιστα την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους σε πολλές πτυχές του πυροδοτώντας την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν μόλις πριν από 200.000 χρόνια.
Όμως μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Στίβεν Μίθεν καθηγητή πρώιμης προϊστορίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Reading ανατρέπει πλήρως αυτή την εικόνα αφού αναφέρει ότι οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για πρώτη φορά πριν από 1,6 εκατ. έτη. Η νέα μελέτη τοποθετεί την εμφάνιση της ομιλίας κάπου στην ανατολική ή νότια Αφρική.
«Η ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας από την ανθρωπότητα ήταν χωρίς αμφιβολία το κλειδί που κατέστησε δυνατό μεγάλο μέρος της μετέπειτα ανθρώπινης φυσικής και πολιτιστικής εξέλιξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρονολόγηση της εμφάνισης των αρχαιότερων μορφών γλώσσας είναι τόσο σημαντική» αναφέρει ο Μίθεν.
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης βασίζονται σε μια λεπτομερή μελέτη όλων των διαθέσιμων αρχαιολογικών, παλαιοανατομικών, γενετικών, νευρολογικών και γλωσσικών στοιχείων με κυρίαρχο παράγοντα την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και τον ρυθμό αύξησης του μεγέθους του.
Η μελέτη συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία δείχνει ότι η γέννηση της γλώσσας συνέβη ως μέρος μιας σειράς γενικότερων μεταβολών στα ανθρώπινα είδη μεταξύ δύο και 1,5 εκατομμυρίων ετών πριν. Όπως είναι ευνόητο αν η μελέτη αυτή αποδειχθεί ορθή θα κλονιστούν πολλές σταθερές και παραδοχές για την εξέλιξη του ανθρώπου και θα ανοίξουν νέα κεφάλαια που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ανθρωπολόγοι.