Οι επενδυτές παγκόσμια καλούνται να αξιολογήσουνε την πρόοδο που φαίνεται να υπάρχει στην διαπραγμάτευση για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, , ενώ τα προβλήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα δεν φαίνεται να επηρεάζουν ακόμα τις αποφάσεις τους.
Η πορεία των τιμών στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου μετά και τη δεύτερη βδομάδα ήταν σχήματος U. Μόνο που στην πρώτη είχαμε πτώση του ΓΔ κατά -5,29% με κλείσιμο του μέσου όρου στις 824,3 μονάδες, ενώ τη δεύτερη εμφάνισε κέρδη +3,84%, αφού πρώτα επιβεβαίωσε ως πυθμένα στην κάθοδο από τις 870 μονάδες τα επίπεδα λίγο πάνω από τις 818.
Ο ΓΔ σταμάτησε στις 856,19 μονάδες την Παρασκευή για να κλείσει οριακά χαμηλότερα στις 855,95 και αυτό διαγραμματικά υπογραμμίζει τη σημασία της σημερινής συνόδου. Διότι κατά την κάθοδό του μεταξύ των συνόδων της 1ης και 2ης του Οκτωβρίου σχηματίστηκε πτωτικό χάσμα μεταξύ των 861,01 χαμηλό της 1/10 και του ανοίγματος στην επόμενη στις 856,58 μονάδες. Αυτό στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης συνήθως λειτουργεί σαν εμπόδιο, που για να ξεπεραστεί χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις στους όγκους συναλλαγών και στοχευόμενη την επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Στο τελευταίο σχόλιο (προ της αδείας μας) το μήνυμα των παρατηρήσεών μας ήταν το ακόλουθο: “Όσα γίνονται στο ταμπλό δεν είναι αντίδραση πανικόβλητων επενδυτών προ εξελίξεων εκτός προγράμματος, αλλά μελετημένη τακτική, που εξυπηρετεί τους ισχυρούς παράγοντες του ελληνικού χρηματιστηρίου”.
Μετά από έξη ανοδικούς μήνες έναν επίπεδο ο πτωτικός Αύγουστος σφράγισε τη μεταβολή του τρίτου τριμήνου και μετά τον οριακά ανοδικό Σεπτέμβρη ο πρώτος μήνα του τελευταίου τριμήνου ως τώρα είναι πτωτικός από το -5,26% που ήταν η βουτιά του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την πρώτη βδομάδα. Γιατί το +4,04% την περασμένη δεν ήταν αρκετό και το σημαντικότερο δεν προέκυψε με γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά από τα μεγάλα κέρδη εννέα από τις εικοσιπέντε μετοχές του.
Οι αναλυτές όπως και οι επενδυτές απέδωσαν την διάθεση για αντίδραση από τον πυθμένα των 820 μονάδων χονδρικά στην εξέλιξη που είχε η υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με όλους να σημειώνουν μεταφορικά τη σημασία των άθλων του Ηρακλέους. Θετική θεωρούν επίσης την εντύπωση που δημιουργεί η ανανέωση του τριμηνιαίου δανεισμού της χώρας με αρνητικά επιτόκια.
Η εξέλιξη στην επένδυση του Ελληνικού συμβάλει επίσης θετικά καθώς οι εμπλεκόμενοι εμφανίζουν τις προθέσεις τους για τη χρηματοδότηση ενός έργου που υπολογίζεται πως στην αρχική του φάση κοστολογείται πάνω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας (2 δις ευρώ).
Οι αγοραίοι παράλληλα παρακολουθούν τις συνομιλίες για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 ειδικά με την ΕΕ και από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta sec τονίζεται πως: Όλα δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των Ανωνύμων Εταιρειών και των Φυσικών Προσώπων, για την επόμενη χρονιά.
Την Τρίτη η ΜΠΕΛΑ ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς και το τελικό μέρισμα, το οποίο δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερο από 44 λεπτά ανά μετοχή. Την ίδια ημέρα η ΚΟΥΕΣ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 14 λεπτών ανά μετοχή. Ακόμα την Τρίτη θα υποβληθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την επόμενη ημέρα η ΜΠΕΛΑ, διατηρώντας την παράδοση, έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Στο διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η δημόσια προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας, ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την ΤΕΝΕΡΓ. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο.