Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημήτρης Πέτσιος, μας εξηγεί ποιο είναι το σωστό πρωινό για ένα παιδί, ώστε να ξεκινά την ημέρα του με ενέργεια και να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.
Σήμερα χτύπησε ξανά το κουδούνι και μαζί με αυτό ξεκινά και μια αρκετά βαριά καθημερινότητα στην οποία όλα τα παιδιά παλεύουν κάθε χρόνο να ανταπεξέλθουν. Για να τα καταφέρουν, όμως, με το πρωινό ξύπνημα, τις σχολικές ώρες, τα διαβάσματα και γενικότερα τις «φορτωμένες» ημέρες θα πρέπει να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα γερό, πλήρες και θρεπτικό πρωινό.
Τι λένε οι μελέτες
Οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα πλέον πως τα παιδιά που παίρνουν πρωινό σε σταθερή βάση τείνουν να παρουσιάζουν καλύτερο διατροφικό προφίλ σε σχέση με τα παιδιά που το αποφεύγουν. Παράλληλα, τα παιδιά αυτά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ακόμα η κατανάλωση πρωινού γεύματος βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ό,τι αφορά στη μνήμη, τη βαθμολογία και τη συχνότητα παρακολούθησης (παρουσίες) μαθημάτων. Με λίγα λόγια το πρωινό παίζει ένα καθοριστικό, θετικό ρόλο στην υγεία, ευρωστία και τρόπο ζωής των παιδιών, θέτει ισχυρές βάσεις για το σύνολο της παιδικής διατροφής και κατ’ επέκταση για μια φυσιολογική σωματική και όχι μόνο ενηλικίωση.
1 ποτήρι πλήρες ή ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού (χωρίς έξτρα ζάχαρη) με 1 μικρό φρούτο
1 ποτήρι πλήρες ή ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι, 2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη (πιο σπάνια βούτυρο) και λίγο μέλι μαζί με 1 μικρό φρούτο
Για τα παιδιά που τα «πλακώνει το πάπλωμα» και δεν προλαβαίνουν: 1 τοστ με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή πλήρες-ημίπαχο γάλα ή
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με 1 ποτήρι πλήρες ή ημίπαχο γάλα και 1 φρούτο
1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή πλήρες-ημίπαχο γάλα και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως, κατά προτίμηση άγλυκα
Όχι στο πόδι
Αν ο μικρός ή η μικρή σας δεν προλαβαίνει ή αποφεύγει το πρωινό συστηματικά τότε δεν επαρκεί να τρώει στο πόδι ή να απλά να παίρνει ότι μπορεί μαζί του. Μην ξεχνάτε πως το πρωινό, όπως και όλα τα άλλα γεύματα είναι μια συνήθεια που πρέπει να εδραιωθεί για τα καλά ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής καθημερινότητας. Αν όμως η λήψη πρωινού είναι απλά η εξαίρεση του Σαββατοκύριακου επειδή φωνάζει η μαμά και δεν έχουμε σχολείο, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν ανάλογες τεχνικές εκμάθησης και διαπαιδαγώγησης του μικρού μας φίλου ως προς αυτό. Μην ξεχνάτε, εσείς δίνετε το παράδειγμα!